SAJ monitoring portaal tipsDe SAJ-inverter is een prima omvormer, maar heeft soms problemen met zijn internetverbinding. Hier zijn wat tips om de omvormer (weer) op het internet te krijgen:

 

1. Internet en thuisnetwerk opnieuw opstarten:

Om te beginnen is het handig om alle netwerkapparaten opnieuw op te starten. U doet dit door de apparaten één minuut spanningsloos te maken. Dit kan meestal geen kwaad, maar als u twijfelt adviseren wij u eerst de leverancier of handleiding van uw hardware te raadplegen. U begint bij het modem en start daarna de netwerkapparaten (routers, draadloze verbindingssets, etc.) op dezelfde manier.

 

2. Omvormer herstarten:

Zet overdag (wanneer de omvormer energie opwekt) de omvormer uit. U kunt dit doen met de schakelaar onderaan het apparaat. Ga daarna naar uw meterkast en zet daar de aparte stroomgroep waarop de omvormer zit ook uit. Geeft het apparaat vijf minuten de tijd zodat de condensatoren volledig kunnen ontladen. Zet vervolgens de stroomgroep in de meterkast weer aan en daarna de omvormer.

 

3. TP-Link Stroomadapters opnieuw verbinden:

Soms is de omvormer verbonden met uw modem via een TP-Link Draadloze Verbindingsset (zie foto hieronder). De twee apparaten verbinden uw omvormer met uw modem via het stroomnetwerk van uw huis. De verbinding tussen deze apparaten kunt u ook opnieuw instellen. Druk het “Pair”-knopje 1 á 2 seconden in op het apparaat bij uw modem. Als het goed is begint dan het “Huisje”-lampje te knipperen. U heeft nu ca. 2 minuten de tijd om hetzelfde te doen met de TP-Link bij uw omvormer. Als de twee minuten verstreken zijn dient het “Huisje”-lampje groen en stabiel te branden.

Mogelijk is één van de onderstaande handelingen al voldoende om de communicatie met het internet weer op gang te krijgen.

 

Op YouTube staan ook nog informatieve filmpjes over omvormers en de verbinding met internet. Let op: deze zijn van het merk SolarEdge, een ander merk omvormer die wij installeren, SAJ heeft zelf helaas geen filmpjes.

1.    SolarEdge LAN status.

2.    SolarEdge Wifi via een TP-Link Repeater v3.2

Hoewel de verbinding van de SAJ-Omvormer met het internet handig is, is deze functie niet essentieel voor het opwekken van energie. De omvormer heeft zelf geen intern geheugen, dus alle statistieken over de opgewerkte stroom gaan verloren als de omvormer geen verbinding heeft met het internet. Als de verbinding weer hersteld is, kunt u dit ook terugzien in het SAJ-monitoringsysteem. Ook zullen de gegeven dan weer opgeslagen worden.

Veel succes met het (opnieuw) verbinden van uw SAJ-Omvormer.