Gas besparen met zonnepanelen (deel 2)

 

Dit is het tweede deel van gas besparen met zonnepanelen.

(zie hier deel 1)

Het meeste gas thuis wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning.

Gas besparen met zonnepanelen, zonneflex

centrale verwarming op gas

Hiervoor is veel energie voor nodig en wordt gebruikelijk uit aardgas gehaald. Dit kun je voor een deel opvangen door op een slimme manier ruimtes in je huis te verwarmen met elektriciteit

 

Met zonnepanelen wek je elektrische energie op en deze kun je ook prima gebruiken om je woning te verwarmen, middels het salderen, kun je in de zomer extra energie opwekken en deze kun je in de winter gebruiken voor bv verwarming.

dit kan met infrarood panelen, elektrische olie kachels, deze verbruiken elektrische energie om te verwarmen.

Een bijkomend voordeel van infrarood panelen is de gelijkmatige warmte verdeling in de ruimte, terwijl een CV radiator of elektrische oliekachel convectie van de lucht in de ruimte nodig heeft.

 

Gas besparen met zonnepanelen, zonneflex

vergelijking infrarood verwarming vs CV

Op deze manier kunt u per ruimte de temperatuur regelen en ook ruimtes waar u niet komt de verwarming uitzetten.

Dit werkt het beste in het najaar en voorjaar, als het niet erg koud is buiten. Dus bijvoorbeeld tot een graad of 5 boven nul gaat dit goed. Het bruut verwarmen van ruimtes is nog steeds het voordeligst met aardgas en komt onder nul nog steeds in beeld.

Door een inventarisatie van het gebruik van de ruimtes, kunt u dus “bijstoken” met electriciteit en deze electriciteit kunt u natuurlijk opwekken met zonnepanelen!

Met voldoende zonnepanelen kunt op deze manier uw gasverbruik voor verwarming sterk reduceren en nog meer kosten besparen.

Over een tijdje komt deel 3 van Gas besparen met zonnepanelen. Dit deel gaat over warmtepompen en een volledig elektrisch huishouden. Dit om het gasgebruik te minimaliseren, of zelfs compleet zonder gas te kunnen.

 

heeft u vragen of opmerkingen, stel deze gerust of zet ze in de commentaren hieronder: