Hans Duiker vond kwam een leuk artikel uit Duitsland tegen over een nieuw type zonzoeker: de smartflower:

De smartflower is een  bloem vormige constructie die s’nacht netjes opgeborgen zit in zijn behuizing en overdag zijn 18m2 aan zonnepanelen inzet voor stroomproductie.

zonzoeker bloemvorm

smartflower open

 

 

40 % meer opbrengst dankzij de permanente bijstelling langs twee assen. De smartflower volgt de zon door middel van een gps-gestuurde bijstelling, ook bij bewolking. dankzij gps is de positie van de zon op elke locatie ter wereld op te vragen. daardoor wordt ervoor gezorgd dat smartflower steeds de grootste opbrengst levert die mogelijk is.De smartflower wordt als compleet systeem geleverd en op een door u gekozen plek vast in de ondergrond verankerd. Eén druk op de knop en het wonder begint: de behuizing gaat open en het rond 18 m2 grote bloemroppervlak ontvouwt zich en draait automatisch naar de zon toe.

Zodra de zon ondergaat, vouwt smartflower de vlakken van zijn module in een veiligheidspositie samen.
Met één druk op de knop verdwijnt de installatie geheel in de robuuste behuizing.
Het systeem is eenvoudig in werking te stellen en via het gestuurde menu in het ingebouwde screen gemakkelijk te bedienen.Door een innovatief zelfreinigingsmechanisme blijft smartflower schoon. Elke avond bij het afsluiten worden de bladen stuk voor stuk schoongemaakt. Hierdoor worden verliezen bij de stroomproductie geminimaliseerd en de efficiëntie gemaximaliseerd.

De smartflower bewaakt met behulp van een windsensor permanent de windsnelheid en wordt vanaf een gedefinieerde windkracht automatisch in een veiligheidsstand geplaatst voordat het systeem beschadigd kan raken.
Bij brand biedt smartflower een belangrijk voordeel in vergelijking met installaties op het dak, want het systeem kan op elk moment van het stroomnet losgekoppeld worden en vormt daardoor geen gevaar bij bluswerkzaamheden.

Wat vind u van dit soort nieuwe toepassingen van zonne energie?

welk ontwerp of inpassing zou u graag nog willen zien het dagelijkse leven?

vertel het hieronder in de commentaren: