De secundaire voordelen zonnepanelen worden vaak onderbelicht, deze worden behandeld in dit blogbericht.

De primaire voordelen van zonnepanelen zijn overduidelijk en al vaak beschreven, de secundaire voordelen een stuk minder. Dit blogbericht gaat in op de secundaire voorwaarden voor zowel een plat dak als een schuin dak.

schaduw op dak

dakleer wordt deels beschermt door schaduw van de zonnepanelen

Voor een plat dak hebben zonnepanelen het voordeel dat de schaduw van de panelen op het dak ervoor zorgen dat de dakbedekking langer intact blijft. Dit heeft te maken met de hoeveelheid Ultra violet licht (UV) die direct op het dakleer straalt.

Uiteindelijk heeft dit tot gevolg dat de dakbedekking langer intact blijft en minder vaak vervangen hoeft te worden.
Dit zorgt voor een lagere kostenpost op het onderhoud van de woning, uiteraard al bovenop de inkomsten die de zonnepanelen genereren!
Zaak is wel dat de panelen netjes en goed zijn gemonteerd, zodat het dak niet beschadigd raakt.

dak met 10 zonnepanelen

voorbeeld van zonnepanelen op een schuin dak

 

Op een schuin dak hebben zonnepanelen andere secundaire voordelen:

Allereerst fungeren de zonnepanelen als een extra isolatielaag aan de buitenzijde van het dak.
Dit heeft als voordeel dat de zon er in de zomer niet fel op staat te stralen en de zolderverdieping koeler blijft dan zonder panelen.
Uit de praktijk blijkt dat dit wel 5 tot 8 graden scheelt op de zolderverdieping.
Hierdoor is het comfort vergroot voor de bewoners van de woning.

 

 

besneeuwde panelen

zonnepanelen in de sneeuw

 

In de winter werkt de isolatielaag andersom; de warmte die het dak uitstraalt verdwijnt niet direct naar de buitenlucht, en de panelen creëren een soort luchtlaagje waardoor er nog wat warmte blijft hangen. Mocht de zon schijnen, dan produceren de panelen niet alleen stroom, maar ook een deel warmte die dit effect nog eens versterken. Op deze manier zijn is er minder verwarming nodig op de zolderverdieping en wordt op deze wijze op stookkosten bespaard. Dit is een extra besparing bovenop de bespaarde electriciteitskosten.

 

 

 

Als laatste secundaire voordeel is dat de dakpannen niet meer de volle laag krijgen van de elementen. Ook dakpannen slijten zachtjes door erosie en de buitenomstandigheden.  Door het plaatsen van zonnepanelen worden de meeste negatieve  elementen door de panelen opgevangen en blijven de dakpannen buiten schot.  Een zonnestroominstallatie ligt tientallen jaren op het dak , dus dan is het effect wel merkbaar.

Dit zijn secundaire voordelen die zonnepanelen bieden op het dak, naast de al bekende primaire voordelen van een lagere energierekening en een directe invloed op een beter milieu.

Zijn er nog andere eigenschappen waarvan u nog iets wilt weten? heeft u nog een suggestie wat er beter zou moeten met de zonnepanelen?

laat een bericht achter in de commentaren hieronder: