Technische informatie zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten technieken om zonlicht om te zetten in elektrische spanning. De meest gebruikte technologie is hier onder beschreven; kristallijn silicium.

Verschil tussen mono- en polykristallijn

Er zijn twee manieren om silicium zonnecellen te maken: met behulp van monokristallijn (mono-Si) of polykristallijn (poly-Si) silicium.

Monokristallijne cellen worden gemaakt uit een lingot (staaf) silicium, waarvan de moleculestructuur één ononderbroken kristal vormt, omdat de baren met silicium grondstof rond zijn, hebben monokristallijne cellen meestal ronde hoekjes.

Polykristallijne cellen worden gemaakt uit silicium, waarvan de kristalstructuur onderbroken is. Theoretisch is het rendement van polykristallijne cellen minder hoog. Het verschil doet zich echter vooral gelden bij directe zoninstraling, wat in Nederland relatief minder vaak voorkomt. Omdat polykristallijne cellen perfect vierkant kunnen worden gemaakt, kunnen ze het oppervlak van een zonnepaneel efficiënter bedekken dan monokristallijne cellen. Het rendement van poly- en monokristallijne zonnepanelen is daarom per saldo gelijk. Beide technieken worden wereldwijd dan ook ongeveer in gelijke volumes geproduceerd.

Sinds enige jaren is het gebruik van zogenaamde dunnefilmtechnologie (CIS) sterk in opkomst. In feite is de term een verzamelnaam voor verschillende niet-kristallijne zonnepanelen. Een belangrijke techniek is amorf silicium (a-Si), waarbij het silicium niet of slechts zeer gedeeltelijk een kristalstructuur heeft. Het voordeel van deze techniek is dat de laagjes silicium veel dunner kunnen worden gemaakt en dat in de productie met relatief lage temperaturen wordt gewerkt. Amorf silicium is daarom goedkoper dan kristallijne panelen.
een voordeel van CIS panelen is, dat ze een hogere conversie geven bij diffuus licht, dit betekent een hogere opbrengst per jaar per wattpiek.
Deze CIS technologie  is erg prettig toe te passen op minder optimale daken met minder directe instraling.
Nadeel is echter dat het rendement nog achterblijft ten opzichte  van kristallijn silicium. Dit betekent dat je meer panelen moet leggen om dezelfde opbrengst te behalen.

 Voorbeeld CIS Zonnepaneel Solar Frontier

.ZonneFlex is een specialistisch advies- en  installatiebureau. Kwaliteit en betrouwbaarheid van de installatie staan voorop, aangezien de verwachte levensduur ongeveer 30 jaar is, moet de elektrische installatie minstens zo lang meegaan.

Wij zien erop toe dat de zonnepaneelinstallatie perfect wordt geplaatst en aangesloten op de bestaande elektrische installatie. De manier waarop hangt af van de grootte van de installatie en de bestaande huisinstallatie. Ook als u een set tweedehands zonnepanelen heeft, bijvoorbeeld meeverhuisd of gekocht op internet, kan ZonneFlex u helpen met (opnieuw) plaatsen en optimaliseren van deze panelen. Zonnepanelen kunnen minimaal 25 jaar mee en het zou zonde zijn om deze dus niet te gebruiken!

 

Storing / defect

ZonneFlex neemt zijn taak als betrouwbare installateur serieus en streeft naar maximale klanttevredenheid. Alhoewel de levensduur van alle onderdelen van een zonnepaneelinstallatie erg lang is, kunnen er altijd onverhoopt defecten ontstaan. Bij enig defect dat onder garantie valt, zal ZonneFlex dit zo goed mogelijk afhandelen. Omdat ZonneFlex achter het geleverde systeem staat, wordt er één jaar garantie gegeven op de complete geleverde installatie. Is uw installateur failliet dan is service niet altijd gratis.

Ondanks dat een zonnestroominstallatie heel lang probleemloos kan functioneren, kunnen er helaas ook defecten optreden.

ZonneFlex kan mogelijk defecte apparatuur voor u repareren. Dit doen we op basis van “no cure – no pay”, wat betekent dat u

  • gratis en vrijblijvend een offerte krijgt en op basis hiervan kunt u een besluit nemen.
  • Mocht een reparatie niet lukken, dan worden er geen kosten in rekening gebracht.

Dit is voornamelijk interessant bij omvormers, die buiten de garantie defect zijn geraakt, maar bijvoorbeeld ook bij ongedekte stormschade aan montagemateriaal of bekabeling.

Vul ons contactformulier in als u hier meer van wilt weten of gebruik van wilt maken. Stuur een mail naar administratie@zonneflex.nl met twee foto’s : 1. van het serienummer en 2. van de foutcode in het scherm van de omvormer.

Dit is de live feed van ons eigen dak dit zijn 14 polykristallijne panelen, die schaduwvrij op het zuidwesten liggen.

Deze panelen voorzien de stroom van ons voormalige bedrijfspand in Lisse.

Opname presentatie over zonne-energie

Hieronder een opname van een presentatie gegeven door Hans Duiker van Zonneflex op 12 Maart 2014 over zonne-energie in Nederland:

De kwaliteitsmerken waarmee wij werken

Adres

Badhuiskade 12a
2586 EN Scheveningen

Contact

06 – 19090015
info@zonneflex.nl
administratie@zonneflex.nl (storing / defect)

Werktijden

ma t/m vrij: 08:00 – 17:00

buiten werktijd op afspraak mogelijk

 

Adres

Badhuiskade 12a
2586 EN Scheveningen

Contact

06 – 19090015
info@zonneflex.nl
administratie@zonneflex.nl (storing / defect)

Werktijden

ma t/m vrij: 08:00 – 17:00

buiten werktijd op afspraak mogelijk